V središču Šmartnega pri Litiji se nahaja gostilna, ki že četrto generacijo, vse od leta 1906, pripravlja prave tradicionalne slovenske jedi. Gostilna Pri Mačku gosta pričaka z dodelanim ambientom in osebno noto dobrodošlice. Kuharski šef Matevž, skupaj z ženo Natašo, gostom s svojimi jedmi ponudi delček skrivnih formul svoje mame in babice, jih vplete z okusi začimb s celega sveta in zapakira v pravi gurmanski užitek.

Jedi iz njihove kuhinje so domače, preproste, iz svežih in kvalitetnih sestavin, pretežno domačega izvora. V tradicionalne recepte vmešajo veliko sezonske zelenjave, začimbe z domačega vrta, včasih pa tudi kakšno, ki jo prinesejo s svojih potovanj po celem svetu.

Na zrezek »Maček«, ki ga po edinstvenem receptu pripravljajo že 30 let, so še posebej ponosni. Poseben je zato, ker se v celoti pripravi v pečici in je skozi leta ohranil edinstven blag smetanast čebulni okus. Priporočajo tudi telečjo kračo z zelenjavo, ki se pripravlja s kombinacijo različnih vrst peke in dušenja kar 24 ur. Gostom lahko po predhodni najavi pripravijo tudi izbrano goveje meso, ki ga starajo od tri do pet tednov. Načinu priprave posvečajo veliko pozornosti. Se pa v Mačkovi kuhinji najde tudi velik del mediteranske kuhinje; odlične rižote in dnevno sveže testenine.

Za zaključek vas Matevž popelje v svojo vinsko klet, kjer vam ponudi 65 vrst vin slovenskih in tujih vinarjev. »Čikova« vinska klet je dobila ime po vzdevku Matevževega pokojnega očeta, saj se je ob njegovi pomoči želja po vinski kleti začela tudi uresničevati. Vina vseskozi dodajajo, tako da se število vrst iz meseca v mesec povečuje. Tukaj se srečujejo tudi člani Kluba ljubiteljev vina in penin in izmenjujejo svoje mnenje, znanje in izkušnje o vinarstvu. V Čikovi vinski kleti vam ob pokušini vin postrežejo s kraškim pršutom in lokalnimi mesninami, po predhodni najavi pa pripravijo tudi domač tatarski biftek, hobotnico v solati in pašteto iz dimljene postrvi. Pri Mačku boste morebiti ostali dlje, kot ste načrtovali.

Več informacij: Gostilna pri Mačku, Usnjarska cesta 7, Šmartno pri Litiji, T: 01 898 73 70 in 040 829 829, E: matevz.sotensek@gmail.com, W: www.primacku.si