Družina Dremelj se že četrto generacijo ukvarja s čebelarstvom. Janez Dremelj, ki je svojo prvo čebeljo družino dobil pri sedmih letih od svojega očeta, se je dobro desetletje zatem začel intenzivno izobraževati na področju čebelarjenja in vzreje matic. Z ženo Ksenijo sta se podala na pot samostojnega čebelarjenja. Sprva sta imela 23 čebeljih družin, danes jih imata že okoli 350. Oba sta pridobila nacionalno poklicno kvalifikacijo za poklic čebelarja in naziv čebelarski mojster oz. mojstrica, opravila sta tudi tečaj za apiterapijo in pridobila certifikat za opravljanje turistične dejavnosti. Pri delu jima pomagajo tudi trije otroci – dva sinova in hči.

Poleg pridobivanja medu in drugih čebeljih pridelkov je njihova glavna dejavnost vzreja matic avtohtone pasme Apismelliferacarnica (kranjska sivka). To je pasma, ki jo odlikujeta majhna poraba hrane čez zimo in zelo hiter spomladanski razvoj. Matice vzrejajo od maja do avgusta pod nadzorom Kmetijskega inštituta Slovenije. Pri tem skrbijo za dvig kvalitete čebeljih matic in so zaradi tega poznani po celi Evropi. Približno 80 % matic izvozijo v različne evropske države, del tudi na Japonsko. V Sloveniji jih prodajo posameznim čebelarjem in nekaterim čebelarskim društvom.

Na njihovi domačiji si lahko obiskovalec ogleda postopek vzreje matic, pridelave medu in med tudi poskusi. Na voljo imajo različne vrste medu: kostanjevega, cvetličnega, akacijevega, gozdnega in lipovega. Pri izbiri medu vam bodo prijazno svetovali, saj ima vsak med svojevrsten okus in pomaga pri odpravljanju različnih tegob. Ponudijo tudi cvetni prah, matični mleček, propolis, medovitmix, medeni liker in druge dobrote iz medu. Zadovoljni kupci, ki se vedno znova vračajo, so najboljši dokaz njihove predanosti, kvalitetno opravljenega dela in prvovrstnih pridelkov.

Več informacij: Čebelarstvo Dremelj, Dragovšek 13, Šmartno pri Litiji, T: 041 836 050, E: vzreja.dremelj@gmail.com