Gradišče pri Litiji

Gradišče se dviga nad Litijo, na vzhodnem delu nad reko Savo (435 m n. m.), na planoti Roven, kjer stoji cerkvica svete Marije Magdalene, sega do 539 m n. m. Je gručasto naselje s pripadajočima zaselkoma Zelenec in Dobovec. Hiše so postavljene ob vaških poteh. Stare hiše, ki so že večinoma obnovljene, kažejo lastnosti vzhodne osrednjeslovenske kmečke hiše. Kozolci, toplarji in hlevi še vedno izpričujejo nekdaj prevladujočo kmetijsko panogo, ki izgublja svoj prvenstveni položaj. Večino površin porašča gozd, lepi so travniki, domačini pa se trudijo tudi z njivami, vrtovi in vinogradi.

Ekološka kmetija Pr´ Kokol – domače dobrote (kruh, potica, testenine); t: 040 435 699

Ekološka kmetija Pr´ Vovk – zeliščni vrt, domači čaji, degustacije domačih izdelkov, poletni tabor za otroke (doživetje poletja na prostem s spanjem v šotorih in na kozolcu); t: 031 251 931

Kmetija Pr´ Janez – zeliščni vrt, domači čaji; t: 031 766 226

 

Več informacij

Društvo za razvoj podeželja LAZ, t: 051 312 739

Spoznajte podobo Gradišča pri Litiji

Cerkev sv. Magdalene
v Gradišču pri Litiji

Cerkev leži na planoti Roven (539 m n. m.), nad vasjo Gradišče. Prvotno je bila baročna iz 18. stoletja. V cerkvi so med prvo svetovno vojno zasegli zvonove in jih pretopili v strelivo; leta 1924 so v zvonarni Št. Vid naročili nove in jih vrnili v zvonik. Med drugo svetovno vojno (1944) so nemški okupatorji cerkev obstreljevali s topovi in jo, razen zvonika, porušili. Načrt za novo cerkev je pripravil arhitekt Jože Plečnik. Domačini so z obnovo pričeli leta 1968, vendar obnova ni tekla povsem po njegovi zamisli. Zgrajen je bil obok nad prezbiterijem v obliki romanske apside. Blagoslovljena je bila 23. septembra 1979. Je skromno opremljena, posebna pa je oltarna slika, ki jo je naslikal akademski slikar Tomaž Perko leta 1976. Danes bogoslužje v njej poteka nekajkrat letno, najbolj svečano je ob žegnanjski nedelji, po godu sv. Marije Magdalene.

Skebetova domačija

V okolici Skebetove domačije so leta 1985 posneli nekaj prizorov vojnega filma Rodna. Hiša je obnovljena, vendar še vedno izvorno lesena z nekaj krasnimi detajli (polkna s srčki).

Domačija spominov

ali Samčeva domačija je bila zgrajena leta 1850 in po delih kasneje tudi obnovljena. Imenuje se Domačija spominov, saj v njej živita zakonca Samec, ki sta zbiratelja raznih starih predmetov in listin. Vsako leto pripravita novo tematsko razstavo, ki je vredna ogleda (t: 01 897 91 31)

Zeliščni vrt na kmetiji Pr´ Janez

Zeliščarka Pavla ima na kmetiji v zaselku Zelenc lepo urejen zeliščni vrt. S svojimi zelišči pripravlja odlične čajne mešanice, po predhodni najavi na Pavlinem vrtu doživite nepozaben zeliščni dan.

Domačini so nam povedali

Iz vasi nas pelje pot …

Kolesarske poti. Čez vas Gradišče vodi kolesarska pot, ki pripelje iz Brega pri Litiji proti Gradiškim Lazam, kjer zavijete levo v hrib. Nato gre pot mimo vasi Gradišče pri Litiji proti Mamolju, kjer po dveh kilometrih od cerkve sv. Janeza Krstnika zavijete ostro desno proti Dolgemu Brdu. Spustite se še proti Bukovici in Jablaniškim Lazam. V dolini zavijete desno in se po glavni cesti po 24 kilometrih vrnete na Breg.

Jablaniška pot. Skozi Gradišče poteka markirana krožna pohodna pot »Jablaniška pot«, ki se sicer začne in konča v Zg. Jablanici. Po 15 km se po razgledu pri cerkvi sv. Magdalene v Gradišču skozi vas Gradišče le še spustite nazaj v dolino proti Zg. Jablanici. Na koncu vsakoletnega pohoda po Jablaniški poti, ki je tradicionalno na prvo soboto v aprilu, se pohodniki zberejo sredi vasi, kjer se pripravi kratek kulturni program, domačini pa postrežejo z domačo kulinariko.