Ekološka izletniška kmetija Pr’ Blaj se nahaja v deželi pod Kamplovim hribom, na poti od Šmartnega pri Litiji do Janč. S kmetijstvom se ukvarja že tretja generacija, začetki pa segajo v leto 1927, ko je kmetijo kupil ded Vinka Kokovice, ki na kmetiji gospodari danes. Na samem začetku je opravil gostinski tečaj in z njim pridobili dovoljenje za opravljanje dejavnosti kmečkega turizma. S turizmom so se na kmetiji začeli ukvarjati leta 2002. Kmetija ima tudi svojega zavetnika – Antona Puščavnika.

Družina Kokovica obdeluje približno šest hektarjev zemlje; večina je strmih travnikov. Gojijo avtohtono slovensko pasmo krav – bohinjske cike, pridelujejo domačo zelenjavo, sami pa izdelujejo kis, sok, sir, skuto in druge domače dobrote. Veliko časa posvetijo tudi sadjarstvu, zasajen imajo češnjev drevored, ki razveseljuje obiskovalce s sočnimi sadeži skoraj dva meseca na leto. Posajenih je tudi nekaj eksotičnih sadnih dreves, indijska banana, trilistni citronovec, ruska oljka, kakiji, fige, nešplje in pa domače sadne vrste – marelica, sliva in ringlo.

Na izletniški kmetiji Pr’ Blaj za obiskovalce pripravijo kosila, narezke, domače sladice, v zimskem času kmečke pojedine s tradicionalno slovensko hrano, krvavicami, pečenicami in svinjsko kračo. Pri njih lahko dobite tudi domačo salamo, panceto, bržolo in domače klobase.

Odprti so med vikendom, od 10. do 22. ure, po dogovoru tudi med tednom. Pripravljajo kosila za zaključene skupine, piknike in druge slavnostne priložnosti. Sprejmejo lahko do 60 gostov. Kmetija pa je odlična postojanka tudi za vse izletnike in pohodnike, ki se želijo umakniti v naravo in uživati v prelepih razgledih. Pogled namreč seže vse do Kamniško-Savinjskih Alp na eni strani in Kupa, Čemšeniške planine, Svete gore in Obolnega na drugi.

Več informacij: Ekološka izletniška kmetija Pr’ Blaj, Dragovšek 4, Šmartno pri Litiji, T: 031 332 965