Le streljaj stran od mogočnega renesančnega gradu Bogenšperk nad Šmartnim pri Litiji ležijo ostanki nekdanjega gradu Lihtenberk, zgrajenega v 12. stoletju. Grad je bil eden izmed najmanjših gradov na Slovenskem in je stal na strmem griču pod grebenom Strmca nad Dvorom.

Grad z izvirnim nemškim imenom Lichtenberg se v pisnih virih prvič omenja v prvi polovici 13. stoletja. Skozi stoletja je bil v lasti mogočnih gospodov, sprva grofov Višnjegorskih in nato Andeških, na njem pa je živela viteška rodbina Lihtenberških. Okrog leta 1470 se je Veronika Lihtenberška poročila z Boltežarjem Wagnom, njuni potomci pa so čez nekaj desetletij zgradili Bogenšperk. Rodbina Wagen je dala gradu tudi ime – poimenovan je bil Wagensperg (Wagnova gora) in od tod izhaja tudi slovensko ime Bogenšperk. Zgodovina gradu Lihtenberk je torej tesno povezana z izgradnjo gradu Bogenšperk. Zaradi lege na ozkem hribu širitev ali dodatno utrjevanje zidov gradu Lihtenberk nista bila mogoča, zato so Wagni na mestu današnjega Bogenšperka zgradili novo bivališče in v njem uredili nov sedež rodbine. V 17. stoletju je Lihtenberk podedoval Jurij Kheysell, ki ga je porušil in njegove razvaline uporabil za utrjevanje in popravilo Bogenšperka. Leta 1672 ga je skupaj z Bogenšperkom in Črnim potokom kupil Janez Vajkard Valvasor.

Danes so ostanki Lihtenberka komajda opazni. Ostalo je le še nekaj ruševin in pa izkop ob poti, kjer je bil nekdaj grajski vodnjak. Na Lihtenberku zdaj stoji kapela preblažene Marije Pomočnice, ki jo je iz ostankov ruševin zgradila rodbina Windischgrätz leta 1866. Na tem območju naj bi bilo moč začutiti pozitivne energetske točke.

Mimo kapele pelje tudi sodobno opremljena trim steza, ki je dolga 2,3 kilometra in se nadaljuje vse do gradu Bogenšperk. Na stezi je dvanajst postaj z devetnajstimi krepilnimi in razteznimi vajami, ki so prikazane na tablah, na njih je tudi opis njihovega pravilnega izvajanja in priporočeno število ponovitev.

Več informacij: Grad Bogenšperk, Bogenšperk 5, Šmartno pri Litiji, T: 01 898 76 64, E: grad@bogensperk.si