V vasi Javorje se na hribu Gradišče nahaja Javorska energijska in učna pot – Javorski zdravilni gaj, kjer je v 3. st. pr. n. št. prebivalo keltsko pleme. Energijska pot vodi mimo sedmih točk in je opremljena z usmerjevalnimi tablami. Ob vseh energijskih točkah so postavljene tudi klopi za počitek in meditacijo.

 

Prva točka je Mandala, ki predstavlja vir energije. Hoja v krogih pomaga obiskovalcu doseči harmonijo in povečati gibljivost telesa. Druga točka je Triquetra, keltski znak za neskončnost. Najbolj znana energijska točka je pri Javorskem kamnu, ki pomaga izboljšati delovanje notranjih organov, predvsem srca in jeter. Naslednja točka, simbol keltske hiše, obiskovalca vodi v eno izmed sob – sobe sreče, zdravja, ljubezni ali uspeha. Glede na intuicijo se sprehodi mimo sob, ki se najbolj podajo trenutnemu stanju telesa in uma. Ob stoletni hruški je peta energijska točka – Ledvička, ki vpliva na delovanje ledvic. Pot se nadaljuje skozi prijetno ohlajen smrekov gozd do šeste točke, Osmice. Ležeča osmica je simbol neskončnosti, sprehod po njenih krivuljah daje vpogled v samega sebe, ob izhodu iz nje pa se občuti sproščenost. Zadnjo točko predstavljata izvir žive vode in ribnik; ob poletni vročini nudita prijetno ohladitev, pitna voda iz izvira pa poskrbi tudi za osvežitev telesa in duha. Čudežne energijske točke pomagajo pri psihičnih in fizičnih tegobah vsakdanjega življenja. Domačini pravijo, da je hoja po energijski poti pot k zdravju in dobremu počutju. Po mnenju strokovnjakov za zemeljske energije sodi Javorska energijska pot v sam vrh pozitivnih energijskih točk v Sloveniji. Vse energijske točke so v sozvočju z geomatičnimi načeli. Ob poti je zasajenih več kot 60 vrtičkov, več kot sto metrov dolga greda z zelišči, nasad sivke in nasad različnih vrst dreves ter rastline keltskega horoskopa. V butični trgovinici lahko obiskovalec kupi zeliščne žganjice, tinkture, čaje, mazila in olja.

 

Več informacij: Športno društvo Javor, Javorje 23, Šmartno pri Litiji, T: 041 614 536, E: koninaj@mail.amis.net, W: http://trgovina.janezjavorski.si/