Renesančni grad Bogenšperk velja za enega najpomembnejših kulturnih spomenikov na Slovenskem. Sodi med mlajše gradove v Sloveniji in ni bil zgrajen z obrambnim namenom, saj je bil zgrajen v obdobju, ko so gradovi izgubljali vojaško vlogo in se postopno spreminjali v udobne plemiške rezidence. Ime je dobil po svojih lastnikih Wagnih – Wagensberg (Wagnova gora) – in to je tudi izvor slovenskega imena Bogenšperk.

Na enem izmed najlepših gradov pri nas si lahko ogledate muzejske zbirke, ki pripovedujejo o življenju na gradu, predvsem pa se osredotočajo na delo znamenitega kranjskega polihistorja Janeza Vajkarda Valvasorja (1641–1693). Grad je bil svoj čas tudi pomembno znanstveno središče na Slovenskem. Valvasor je tu ustvaril prve muzejske zbirke na naših tleh in več knjižnih del, med njimi monumentalno Slavo vojvodine Kranjske, vojvodinja Marija Mecklenburg-Schwerinska pa je v grajskih prostorih hranila zbirko arheoloških predmetov neprecenljive kulturno-zgodovinske vrednosti. V Rusko-slovenskem centru Davorina Hostnika, v katerem sta predstavljena življenje in delo šmarskega prevajalca, je na ogled izvirnik prvega rusko-slovenskega slovarja, v geodetski zbirki pa original zemljevida Petra Kozlerja s sredine 19. stoletja, ki velja za prvi zemljevid s prikazom ozemeljskih zahtev Slovencev.

Grajsko klet bogati zorilnica mesnin Wagen, v kateri se sušijo in zorijo vrhunski suhomesnati izdelki, s katerimi lahko začnete posebno kulinarično doživetje in ga nadaljujete v Krčmi na gradu. Tam vam postrežejo z odličnim izborom jedi, ki temeljijo na lokalnih sestavinah; nazdravite z domačo penino Wagensperg in se posladkate z odličnimi sladicami, ki nastajajo v zavetju starodavnih grajskih zidov.

Grad ponuja tudi pestro poletno dogajanje na grajskem dvorišču, daje pa tudi prostor različnim tematskim in ustvarjalnim delavnicam. Ob sobotah se na gradu pišejo poročne pravljice, nedelje so kot nalašč za izlet. Najprej se spustite po urejeni poti do Lihtenberga, naredite en krog po sodobno opremljeni trim stezi, mimo grajske jase do čudovitega lipovega drevoreda. Bogata zgodovina gradu in izjemna kulisa neokrnjene narave obiskovalca zvabita v edinstveno grajsko doživetje.

Več informacij: Javni zavod Bogenšperk, Staretov trg 12, 1275 Šmartno pri Litiji, T: 01 898 78 67, E: grad@bogensperk.si, W: https://www.bogensperk.si/